'De grootste verandering: ik haal weer voldoening uit het dagelijkse leven!’

Door hartklachten en een vergroeiing van zijn ledematen was Dennis Kil al op jonge leeftijd 100% arbeidsongeschikt. Na vier jaar vergeefs solliciteren schakelde hij de hulp in van wethouder Rolph Dols van gemeente Gilze en Rijen. Nu werkt Dennis al bijna twee jaar op het gemeentehuis.

Kwaliteiten

Jobcoach Ilze van Dongen nam de begeleiding van Dennis op zich. Zij vertelt: ‘In overleg is Dennis begonnen met vrijwilligerswerk. Daarbij liep hij tegen een aantal zaken aan, vooral op het gebied van communicatie. Uit nader onderzoek bleek dat hij een vorm van autisme heeft, maar óók dat hij beschikt over kwaliteiten die anderen niet hebben. Zo is Dennis sterk in het naleven van regels, het volgen van processen en het houden van overzicht. Eigenschappen waar je echt iets mee kan!’

Vergunningen en Handhaving

Toen op het gemeentehuis in Rijen een vacature vrijkwam op de afdeling Vergunningen en Handhaving, dacht Van Dongen meteen aan Dennis. Op basis van zijn cv zou ze hem niet hebben uitgenodigd, maar ze kende hem en wist dat deze functie perfect bij hem paste. Na een aantal gesprekken werd Dennis dan ook aangenomen als administratief medewerker. In die functie is hij onder meer verantwoordelijk voor het digitaliseren van dossiers en het uitvoeren van voortgangscontroles bij bouwwerkzaamheden. Dennis’ autisme is hier zijn kracht. Hij wordt aangesproken op zijn talenten, in plaats van op zijn zwakkere punten.

Samenwerking

Voor de samenwerking was vanuit alle partijen lef nodig. Om dit traject te laten slagen zijn veel gesprekken gevoerd met Dennis, zijn afdelingshoofd en WSP Werkhart. Alle betrokkenen zijn enthousiast over het traject. De hoop is dat meer bedrijven deze kans pakken. Door mensen met een beperking te stigmatiseren, doen werkgevers zichzelf tekort. Als zij de talenten van deze gemotiveerde werknemers naar boven weten te halen, worden zij er zelf beter van.

Voldoening

In Dennis’ leven is inmiddels veel veranderd. Dennis: ‘Door alle afwijzingen op sollicitaties was de moed me de afgelopen jaren in de schoenen gezakt. Nu loop ik hier elke dag met opgeheven hoofd. Gewoon bezig zijn, dat heb ik de afgelopen vier jaar echt gemist.’ En dat blijkt uit alledaagse dingen. ‘Vroeger luisterde ik aan het einde van de dag naar wat mijn vrouw had meegemaakt. Nu heb ik zelf ook wat te vertellen. Misschien is dat wel de grootste verandering: ik haal weer voldoening uit mijn dagelijks leven!’

Contact

Wilt u ook een werkzoekende vooruit helpen? Neem dan contact op met een adviseur van WSP Werkhart via 013 - 21 32 203 of via het contactformulier op www.wspwerkhart.nl. Wilt u meer weten over het verhaal van Dennis Kil? Neem dan contact op met Rolph Dols via rolph.dols@gilzerijen.nl of 0161 - 290 118.

Lees het hele artikel over Dennis Kil (pdf, 588 kB)