'Ik zie mensen groeien en verantwoordelijkheid nemen'

Ondernemers in Midden-Brabant die extra werkgelegenheid (willen) creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, kunnen hiervoor subsidie aanvragen bij het Stimuleringsfonds Arbeidsmarkt Midden-Brabant. Jan Halewijn is één van die ondernemers. Dankzij het Stimuleringsfonds kan hij de stichting Hortus Halewijn oprichten. Met deze stichting ontdekken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hun talenten opnieuw, krijgen ze vertrouwen in zichzelf en doen ze weer arbeidsritme op.

Stimuleringsfonds


Het Stimuleringsfonds is opgericht om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar werk te leiden door extra werkgelegenheid te creëren met een innovatief karakter. De innovativiteit kan in de werkzaamheden zitten, maar ook in de manier waarop specifieke groepen hun kansen op een reguliere baan kunnen vergroten.

Self supporting

Halewijn vertelt: ‘Ik werkte met mijn bedrijf Halewijn Botanic Design al met mensen die moeilijk aan werk kunnen komen of geen baan kunnen houden. Dankzij het Stimuleringsfonds kan ik dit werk uitbreiden, nieuwe producten ontwikkelen en de stichting oprichten om deze activiteiten in onder te brengen.’ Hortus Halewijn moet uiteindelijk self supporting worden door de ontwikkeling en productie van innovatieve, creatieve producten.

Hortus Halewijn

Bij Halewijn schuilt de innovatie zowel in productontwikkeling, als in de manier waarop mensen zich met het werk kunnen ontwikkelen. Jan Halewijn: ‘Dankzij de subsidie kon ik de OLAV ontwikkelen.’ OLAV (Ook Leuk Als Vaas) is een kartonnen lampenkap die omgekeerd een vaas is. Kopers kunnen hem zelf in elkaar zetten of kant en klaar bestellen bij Hortus Halewijn. ‘Het in elkaar zetten van een OLAV is niet moeilijk, maar het sluit wel aan bij de talenten van mensen. Door mensen de ruimte te geven iets te maken dat tijd kost, leren ze geduld te hebben en door te zetten. Het is niet alleen belangrijk om mensen weer arbeidsfit te maken, ik wil ook dat ze trots zijn op zichzelf. Ik zie mensen groeien en weer verantwoordelijkheid durven nemen.’

Samenwerking

Halewijn werkt nauw samen met Cindy Raaijmakers van het WerkgeversServicepunt Werkhart. ‘Dankzij haar inzet en enthousiasme heeft zij al meerdere mensen bij ons geplaatst.’ Halewijns doel is om twee mensen via dit traject in dienst te nemen. Eén baan is al gerealiseerd. Daarnaast begeleidt hij ongeveer tien mensen drie tot zes maanden als opstap naar een reguliere baan.

Met de invoering van de Participatiewet wordt iedere ondernemer verplicht om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk te helpen. ‘Je moet er dus mee aan de slag. Ik vind dat iedereen zich zou moeten realiseren dat er mensen zijn met minder kansen. Geef hen mogelijkheden.’

Subsidie aanvragen ingewikkeld?

Is het ingewikkeld om subsidie aan te vragen bij het Stimuleringsfonds? Halewijn vindt van niet. ‘De voorwaarden zijn helder. Het was voor mij de eerste keer dat ik subsidie aanvroeg, maar het was goed te doen. Namens de gemeente heeft Anja Willems meegedacht over mijn businessplan en de commissie keurde het direct goed.’

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden binnen uw bedrijf? Neem dan contact op met een adviseur van WSP Werkhart via 013 - 21 32 203 of via het contactformulier.

Lees hier het hele artikel (pdf, 1 MB) over Hortus Halewijn en het Stimuleringsfonds Arbeidsmarkt Midden-Brabant.