Einde contract
Een arbeidsovereenkomst kan op verschillende manieren eindigen. U wilt bijvoorbeeld een werknemer ontslaan of een tijdelijk contract loopt af. Afhankelijk van de manier van de beëindiging van het contract moet u rekening houden met verschillende wettelijke regels. Ga voor meer informatie naar wanneer kan een werknemer worden ontslagen (uwv.nl).
Einde contract in proeftijd
U en uw werknemer kunnen in de proeftijd de arbeidsovereenkomst onmiddellijk beëindigen. Tijdens de proeftijd geldt namelijk geen opzegtermijn. U hoeft ook geen toestemming voor ontslag te vragen bij UWV of de kantonrechter.
Lees meer informatie over de regels die in de proeftijd gelden.
naar bovenTijdelijk contract eindigt
Een tijdelijk contract eindigt op de datum die u met uw werknemer heeft afgesproken. Volgens de wet geldt daarbij vaak een aanzegplicht. De aanzegplicht houdt in dat u uw werknemer uiterlijk een maand voor de afloop van een contract schriftelijk moet laten weten of u het contract verlengt of niet.
naar bovenEinde contract met wederzijds goedvinden
Als u en uw werknemer het eens zijn over het beëindigen van de arbeidsovereenkomst, kunt u met wederzijds goedvinden uit elkaar gaan. De afspraken die u hierover maakt, leggen u en uw werknemer vast in een vaststellingsovereenkomst (beëindigingsovereenkomst). Uw werknemer heeft 2 weken de tijd om daarop terug te komen. Hij moet dat wel schriftelijk doen. Heeft u uw werknemer niets verteld over deze periode? Dan heeft u 3 weken de tijd om terug te komen op de gemaakte afspraken.
naar bovenOpzeggen met instemming
U kunt het contract geldig opzeggen als uw werknemer schriftelijk verklaart dat hij het met de opzegging eens is. Uw werknemer heeft twee weken de tijd om daarop terug te komen. Hij moet dat wel schriftelijk doen. Een belangrijk verschil met ontslag met wederzijds goedvinden is dat u bij opzegging met instemming van uw werknemer een transitievergoeding (uwv.nl) moet betalen.
naar bovenUw werknemer zegt het contract op
Als uw werknemer de arbeidsovereenkomst wil opzeggen, dan moet hij zich houden aan de opzegtermijn (uwv.nl). Uw werknemer mag mondeling of schriftelijk opzeggen. Als u wilt voorkomen dat het achteraf niet duidelijk is of de opzegging ook echt is gedaan, kunt u uw werknemer vragen schriftelijk op te zeggen.
naar bovenU wilt uw werknemer ontslaan
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u de arbeidsovereenkomst van uw werknemer wilt beëindigen of laten ontbinden door de rechter. U heeft bijvoorbeeld een arbeidsconflict of het gaat financieel niet goed met uw bedrijf. Afhankelijk van de reden voor ontslag (uwv.nl) volgt u een ontslagprocedure via UWV of via de kantonrechter. In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij diefstal of bedreiging, kunt u uw werknemer onmiddellijk ontslaan. Dat noemen we ontslag op staande voet (ondernemersplein.kvk.nl). U hoeft dan geen ontslagprocedure te voeren.
naar bovenUw werknemer overlijdt
Als uw werknemer overlijdt, eindigt het contract. Als u zelf overlijdt, loopt het contract wel door. Bij overlijden van uw werknemer kunnen de nabestaanden volgens de wet nog een overlijdensuitkering van een maandloon bij u eisen.
naar bovenConcurrentiebeding
Als een medewerker bij u weggaat, kunt u het vervelend vinden dat hij zijn kennis meeneemt naar een ander bedrijf. U kunt daarom een concurrentiebeding afspreken. Dit betekent dat u afspreekt dat uw werknemer geen werk doet dat volgens u nadelig is voor uw bedrijf. Hij mag bijvoorbeeld (een bepaalde periode) niet bij een concurrent gaan werken.
U mag een concurrentiebeding alleen afspreken met een meerderjarige werknemer. Meestal spreekt u een concurrentiebeding af bij het afsluiten van de arbeidsovereenkomst, maar u kunt het ook later nog afspreken. Een concurrentiebeding moet altijd schriftelijk worden vastgelegd. Bij een tijdelijk contract kunt u alleen een concurrentiebeding opnemen als dat in het belang van uw bedrijf echt niet anders kan. U moet dit belang schriftelijk uitleggen in het contract.
naar boven