Bouw en Infra

Bouw en Infra is een van de belangrijkste sectoren op de arbeidsmarkt van Zuid-Limburg. En ook deze sector wordt hard getroffen door de coronacrisis. Hoe dat leest u hieronder.

Beroepsrichtingen bouwbranche

Bouw en Infra bestaat uit de volgende beroepsrichtingen: 

  • Burgerlijke en utiliteitsbouw (B&U, bouw van woningen, kantoren en dergelijke)
  • Grond, Weg en Waterbouw (GWW, installatiebedrijven, elektrische installaties, verwarming en dergelijke)
  • Afwerkbedrijven (zoals schilders en stukadoors)
  • Andere, gespecialiseerde bedrijven (onder meer heiwerk en betonstaalvlechten)
In Zuid-Limburg zijn circa 3.000 bedrijven in de Bouw en Infrasector werkzaam: 60% utiliteitsbouw, 35% afbouw en 5% infra. De sector biedt werk aan ongeveer 8.500 werknemers. Het grootste deel van de bouwbedrijven zijn kleine bedrijven en zzp’ers.
naar boven

Ontwikkelingen

Hoe de werkgelegenheid in de bouw zich precies gaat ontwikkelen, is nog onduidelijk. Toch lijkt de bouw wel wat grip te krijgen op de effecten van corona. Zo is het aantal uitgevallen of vertraagde bouwprojecten in april afgenomen in vergelijking met maart. Maar bouwers leven nog altijd in onzekerheid. Vooral over de periode na de bouwvak, blijven er zorgen. 

Toch zijn de eerste tekenen van herstel dus zichtbaar. Dit blijkt uit het BouwMonitoronderzoek dat onder ruim 1400 bouwers, ontwikkelaars, afbouwers en architecten is gehouden. Zo zitten de orderportefeuilles van bouwers de komende 3 maanden nog steeds vol. En misschien nog belangrijker: het aantal orders of aanbestedingen dat ‘geïnfecteerd’ wordt door corona neemt gestaag af.

Minder uitval

Tussen maart en april daalde het aantal vertraagde projecten van 24 naar 19% en het aantal geannuleerde projecten nam af van 11 naar 8%. ‘Gezien de nieuwste inzichten, lijkt het er op dat de 1e schok van de coronacrisis voorbij is. Toch is het nog te vroeg om te stellen dat de bouw grotendeels met de schrik vrijkomt.’, vertelt Jan-Paul Schop, Directeur van USP met wie Cobouw het BouwMonitoronderzoek uitvoert.

Latere zorgen in het najaar

‘De architectenbranche en de vastgoedmarkt worden stevig geraakt. Er vallen nog altijd opdrachten uit en de investeringen in vastgoed dalen ook nog steeds. Dit gaat de uitvoerende bouw in de loop van dit jaar absoluut merken’, vult Jan-Paul Schop nog verder aan. Het is ook niet zo dat bouwbedrijven helemaal geen last hebben van de crisis. 36% van de ondernemingen had afgelopen april in vergelijking met de maand april van vorig jaar, een veel lagere omzet. In maart nam het percentage met ondernemers waarbij de omzet daalde, weer wat af.

Kleinere bedrijven hebben meer last

De afbouwsector wordt momenteel het zwaarst geraakt. Het aantal bedrijven dat een beroep doet op overheidssteun is iets toegenomen, maar blijft relatief klein. Daarbij krijgen de kleinere bedrijven de grootste klappen. Dit komt doordat de meeste grote projecten gewoon doorlopen. Lopende projecten verlopen minder vlot dan anders. Dit komt vooral door een tekort aan materialen en een hoger ziekteverzuim. Overigens geeft 1 op de 10 bouwers aan dat zij tijdens de komende bouwvak door zullen werken.

Vacatures en vraag naar personeel

Momenteel is er vraag naar direct inzetbare vakkrachten in de uitvoerende beroepen, zoals: metselaars, timmermannen en tegelzetters. Dit gebeurt door de huidige onzekere situatie meestal op basis van tijdelijke contracten of via intermediairs. Voor de kaderfuncties worden weinig vacatures aangeboden. Verder liggen de opleidingen voor de zogenaamde zij-instromers (mensen die instromen via een leerwerktraject) voor een groot deel stil. Door de coronamaatregelen is het geven van praktijklessen namelijk een stuk lastiger geworden.

Werken in de bouw

Heeft u interesse in een baan in de bouw? En wilt u, ondanks de coronacrisis, weten wat de mogelijkheden voor u zijn? Neem dan voor een actueel advies contact op met Berny Mullenders van het Wsp Zuid-Limburg.

naar boven

Contact

Contactpersonen voor de sector en regio

Werkgeversorganisatie Bouwend Nederland

Yvonne van Zijl
(adviseur personeelsbeleid Voorlichting CAO, Arbeidsrecht, sociale zekerheid en arbeidsomstandigheden)
E-mail y.vanzijl@bouwendnederland.nl

Contact WSP Zuid-Limburg voor de bouwbranche

Berny Mullenders
E-mail: berny.mullenders@uwv.nl
Telefoon: 06-15864811

Dit team wordt ondersteund door:

  • WIA- en Wajong-arbeidsdeskundigen
  • Vacaturematchers en binnendienst
  • een 50-plus-coach
  • een werkcoach arbeidsgehandicapten

naar boven